Wiéd Oétein

Op zondag 26 juni a.s. zal Harmonie St. Cecilia uit Koningsbosch een muzikale avond organiseren met als centrale thema: “Wat bindt cultuurstad Venlo met het grensdorp Koningsbosch, en andersom. Geografisch ver uit elkaar liggend (Wiéd Oétein), hemelsbreed 38,5 km, maar toch ook verassend veel overeenkomsten; trots op hun Limburgse afkomst en dialect, smokkelaars, ‘Pruusje’, maar ook ‘sperjes’ of ‘sjpargel’. Voor dit muzikale tweeluik gaat de harmonie een unieke samenwerking aan met Frans Pollux, Emil Szarkowicz en BJ Baartmans. Het eerste concert zal op zondag 26 juni plaatsvinden in Zaal van Pol, gelegen aan de Haverterstraat 6 te Koningsbosch. De zaal is geopend vanaf 18.30u. Het programma zal om 19.00 uur aanvangen. De entree bedraagt slechts € 12,50 in de voorverkoop en € 15,– aan de avondkassa. De tweede uitvoering zal plaatsvinden in poppodium Grenswerk te Venlo, op 11 december 2016.

Vanaf volgende week zijn kaarten in de voorverkoop verkrijgbaar op de volgende adressen:
Café van Pol, Haverterstraat 6, Koningsbosch
Muysers-Geurts 1001 artikelen, Kerkstraat 144, Koningsbosch

Programma

De verschillen en overeenkomsten tussen Venlo en Koningsbosch zullen de rode draad vormen in het programma. Naast de bekende nummers van Pollux heeft de harmonie, door gerenommeerde Limburgse arrangeurs, speciaal voor dit project nummers laten arrangeren van Pollux’ laatste twee albums ‘Pollux duit Springsteen’ en ‘Neet vergaete de bloome water te gaeve’. Ook zal een geheel nieuw arrangement ten gehore worden gebracht: een ode aan de ‘afstand’ tussen Koningsbosch en Venlo: ‘Venlonaer oppe Boesj’.

Dit programma wordt mede mogelijk gemaakt door gemeente Echt-Susteren en Provincie Limburg.

Frans Pollux, Emil Szarkowicz en BJ Baartmans

Frans Pollux (1977, Tegelen) is een Multitalent; hij presenteert o.a. Avondgasten bij L1 en is tekstschrijver en auteur. Frans Pollux schreef o.a. voor ‘El Rey – de opera’ de teksten op de aria’s en duetten van o.a. Puccini, Verdi en Mozart. Momenteel schrijft hij de teksten voor een opera over Tom Dumoulin. Zijn muzikale carrière begon met de formatie Neet oét Lottum. Zijn nummer ‘Hald mich ens vas’ staat sinds 2007 jaarlijks genoteerd in de Top 2000. Sinds 2010 speelt hij samen met BJ Baartmans.

BJ Baartmans (1965, Boxmeer) is gitarist, zanger, producer en componist. Van 1990 tot 1995 maakte hij deel uit van de groepen “The Chain Men”, “No Strings Attached” en de “Bengels”. Tussen 2005 en 2012 vormt Baartmans samen met toetsenist Mike Roelofs (Arno Adams, JW Roy, Mike Roelofs Quartet), drummer Sjoerd van Bommel (Bots, Frédérique Spigt) en bassist Gerco Aerts (Ellen ten Damme) een nieuwe band, eerst onder de naam “Trio Vuile Was”, later als BJ’s Wild Verband, waarmee hij Nederlandstalige blues en chansons speelt. Sinds 2010 speelt BJ vast in de nieuwe formatie Pollux. ‘Pollux duit Springsteen’ en ‘Neet vergaete de bloome water te gaeve’ zijn beiden in de studio van BJ opgenomen.

Emil Szarkowicz (1976, Tarnow, Polen) is Multi-instrumentalist. Emil volgde een klassieke vioolopleiding, en studeerde daarnaast klarinet en saxofoon. Hij is vaak op het podium te zien bij bekende artiesten en bands zoals de 3JS, Rowwen Hèze en Pollux. Ook is hij te horen en te zien bij diverse programma’s op L1 met ‘De tent van Emil’, ‘Szarkowicz Hotel, ‘de Klassieke Gast’ en ‘Emil en de Kunst’.

Harmonie St. Cecilia

Harmonie St. Cecilia uit Koningsbosch timmert al jaren aan de weg om op een eigentijdse wijze invulling te geven aan de hedendaagse blaasmuziek. Hierbij maakt ze regelmatig uitstapjes naar muziekstijlen die de term blaasmuziek een bredere invulling geven. Denk hierbij aan de succesvolle concertreeks ‘Together in …’ van enkele jaren geleden, waarbij showmuziek, klassieke muziek en het ‘Rieu genre’ centraal stonden. Afgelopen jaren wist het orkest veel bewondering te oogsten met ‘Swinging Christmas’ en ‘Big Band Cecilia’, waarbij het begrip ‘harmonieorkest’ een geheel nieuwe betekenis kreeg.

Het orkest is continue op zoek om haar volgers en muzikanten te inspireren met de potentie van een hedendaags blaasorkest. Met deze unieke samenwerking wil de harmonie een nieuwe dimensie aan de Limburgse blaasmuziek toevoegen..